Besplatni Hosting | Web Hosting | Zakup Domena | Supetar - Brac - Croatia | eRaÄŤun eposlovanje.hr | Mikrotik Web Shop | Croatia Holidays | Apartments Croatia


   Iz povijesti Fonovića

Dodatak:

Zanimljivosti iz povijesti

 

Naselje Fonovići pod starim nazivom Filipaši spominje se u zapisima od prije dvjestotinjak godina. U našoj arhivi nalaze se dva dokumenta iz 1847. i 1858. godine u kojima se spominju starosjedioci Filipaša, izvjesni Mario i Giovanni Filipas. Pretpostavlja se da su Filipaši podrijetlom iz okolice Brseča. Stoga je vrlo vjerojatno da su preci Fonovića bili pokopani na groblju u Brseču a ne u Plominu kao u naše vrijeme.

Godine 1858. (točnije 25. siječnja) udaje se Giovanna Filipas (17.7. 1836. - 8.8.1919.) za Antonia Fonovića (27.1.1826. - 21.6.1904.) podrijetlom iz Čepića. Prema knjizi Status Animarum (Stanje duša) koja se čuva u Župnom uredu u Plominu oni su imali osmero djece, pet sinova: Johanes (Ivan), Dominicus (Nedjeljko), Franciscus (Franjo), Josephus (Josip) i Matteus (Mateo). Svi današnji Fonovići potomci su Ivana, Josipa i Matea. Kćerke Maria i Anna udale su se na područje Kršana i Krnice. Najmlađa kći Antonia rođena 1868. umrla je već 1897. godine

U koliko se radio o istoj osobi Joannes (Giovanni) Filipas bio je rođen 1789. godine a umro je 1880, oženjen je bio za Mariu Zagabria (1790.-1878.). Međutim spomenuta Giovanna Filipas nije mogla biti njihovo dijete jer je rođena tek 1836. U tijeku je provjera u Državnom arhivu u Pazinu tko su roditelji Giovanne Filipas. O rezultatima ćemo izvijestiti na našim stranicama. U koliko možda imate bilo kakva saznanja o podrijetlu Fonovića molim vas da nam javite, posebno bi volio da nam se jave eventualni potomci iz obitelji Fonović ili Honovic s područja Čepića.

Osim Fonovića u naselju su živjele obitelji Kerševani i Zahtila koje se spominju još prije 150 godina. U naše vrijeme njihove kuće tek povremeno obilaze njihovi daljnji potomci iz Pule, Rijeke i Italije. Bili bi im vrlo zahvalni u koliko nam dostave podatke o svojim precima koji su živjeli u Fonovićima.

U nastavku donosimo nekoliko zanimljivih dokumenata i fotografija iz povijesti Fonovića.
   
  Najstariji sačuvani zapis  u našoj arhivi u kojem se spominju Filipaši datira iz siječnja 1847. godine.   Zapis iz 1858. godine u kojem se spominju izvjesni Anton Zahtila (otac Matea Zahtila) i Ivan Filipaš.
  Fonovići na karti iz 1918.   Ugovor kojim Josip Fonović daje u najam kat kuće u Fonovićima za potrebe osnovne škole koja je radila sve do početka 50-tih godina prošloga stoljeća.
  Jedna od malobrojnih fotografija na kojoj se vidi naselje. Na slici su Anđela (živi u Rijeci) i Paskvalina..   Snimak za uspomenu na ulazu u naselje kod kuće obitelji Zahtila. Snimljeno 1935.
  Jedna od najstarijih panorami naselja snimljena s brda zvanog Dugi Dolčić potkraj 60-tih godina prošloga stoljeća kada je naselje dobilo novi  prilazni put.   Snimka ispred kuće br. 23. U pozadini vidi se tzv. tornica - kuhinja s ognjištem.
  Pogled na selo sa stjenjaka koji se uzdiže iza kuća. Vidi se kuća s tornicom. Lijevo od tornice na mjestu gdje preko zida prelazi oluk nalazio se ulaz u školu Fonovići. Tu je i prastara murva (dud) koje se još dobro sjećaju nekadašnji polaznici škole.   Štala s brajdom - tipična zgrada u kojoj se nekad držalo blago. To je katnica gdje se na katu držalo sijeno a blago je bilo ispod.
  Fonovići početkom 80-tih prošlog stoljeća   Snimka iz 1986. na kojoj se lijepo vidi more i otok Cres.
  Amaterski snimak iz 1984.   Jedna od prvih color fotografija naselja.
  Pogled na Fonoviće s brda Sitodras. Snimljeno zimi krajem 80-tih godina.   Obnova krova nekadašnje škole.
  Fonovići za u jedno sniježno popodne početkom 80-tih.   Uspomena na jedan davni pogled s prozora sobe.
  Obnova fasade najstarije kuće u Fonovićima.   Obnovljena zgrada nekadašnje škole. U ovoj kući već dvadesetak godina djeluje svjetski poznata astronomska promatračnica. Promatranja se vrše sa terase na sjevernoj strani kuće.
         
   

 

 

 

 

 

webmaster m. fonovic  Copyright © 2008 - 2012 American Image Press U.S.A.  All rights reserved.

 

eRaÄŤuni eposlovanje.hr | Web Hosting | Zakup Domena | Supetar - Brac - Croatia | Mikrotik Web Shop | Croatia Holidays | Apartments Croatia